czwartek, 14 marca 2013

Jak zrobić wydmuszkę z jajka

 
1.  Jajko kurze lub inne należy dokładnie umyć.

2.  Na czubku jajka robimy igłą małą dziurkę. W tym celu należy przyłożyć do jajka ostry koniec igły i wykonywać ruch obrotowy jednocześnie lekko naciskając. Ja robię otwór ostro zakończonym tępym nożykiem. Uderzam z wyczuciem w czubek jajka i odłupuję maleńkie kawałki skorupki. Dodatkowo przebijam błonę jajka igłą, że by łatwiej wydostać zawartość.

3.  Na drugim końcu jajka wykonujemy następny otwór. Minimalnie większy.

4.  Do mniejszego otworu przykładamy usta i wydmuchujemy do miseczki białko i żółtko. Możemy z nich zrobić sobie np. jajecznicę.

5.  Skorupkę przepłukujemy strumieniem wody z kranu.

6.  Suszymy dokładnie na przykład na kaloryferze układając pionowo wydmuszkę.


Zobacz jak można udekorować wydmuszkę  -  kolorowa wydmuszka (ozdoba Wielkanocna)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz