![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpnsXQqEYLqVakOPfbxmwI9aNaKk4Lk3xyegkxTbl1tvw-Nap0uTsHo0E6xDc1_E3VMlSXZmnwh3DH56OBFDB1bB2X2LgMLoGQJOLJF3DmpJCdKsX9L9JDN0SlWDfOBPH3V_VkPZLVnaU/s1600/wydmuszka.jpg)
2. Na czubku jajka robimy igłą małą dziurkę. W tym celu należy przyłożyć do jajka ostry koniec igły i wykonywać ruch obrotowy jednocześnie lekko naciskając. Ja robię otwór ostro zakończonym tępym nożykiem. Uderzam z wyczuciem w czubek jajka i odłupuję maleńkie kawałki skorupki. Dodatkowo przebijam błonę jajka igłą, że by łatwiej wydostać zawartość.
3. Na drugim końcu jajka wykonujemy następny otwór. Minimalnie większy.
4. Do mniejszego otworu przykładamy usta i wydmuchujemy do miseczki białko i żółtko. Możemy z nich zrobić sobie np. jajecznicę.
5. Skorupkę przepłukujemy strumieniem wody z kranu.
6. Suszymy dokładnie na przykład na kaloryferze układając pionowo wydmuszkę.
Zobacz jak można udekorować wydmuszkę - kolorowa wydmuszka (ozdoba Wielkanocna)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz